Поносна и вјечна-9.1.2019.

Већ други пут нам је указана част да обиљежимо Дан републике у Дјечијем позоришту. И овог 9.јануара смо креирали, заједно са наставницима и ученицима ЈУ ОШ “Доситеј Обрадовић“, оригинални културно-умјетнички програм.

ЈУ ОШ“Доситеј Обрадовић“ је представила музиком и ријечју великог српског просветитеља  с краја 18. и почетка  19. Вијека Доситеја Обрадовића. Подсјетили су нас на темеље српске државности, слободарски и просветитељски дух 19. вијека.

ЈУ ОШ“Свети Сава“ се представила музичко-историјском шетњом кроз Први свјетски рат под називом “Топови и трубе“. Од голготе 1914. до тријумфа 1918. г. пратили смо наше војнике на Церу и Колубари, повлачили се с њима преко Албаније, умирали и васкрсавали на Крфу, тријумфално пробили Солунски фронт и коначно били слободни и своји. Свима знане пјесме из тог периода,  “Марш на Дрину, “Креће се лађа француска“, Тамо далеко“, Бојићеву “Плаву гробницу“, пратили су слајдови, познате и мање познате фотографије из тог славног периода наше историје.

Трећи дио приредбе био је посвећен Републици Српској, новијој историји нашег народа и нама насљедницима овог слободарског духа. Оправдали смо мото овогодишње прославе Дана Републике ,  “Поносна и вјечна“ и достојно обиљежили рођендан наше Републике.